Marga Pettersson - Sveriges bästa skådespelare?

Marga Pettersson är från början dansare, hon kände sig för blyg för att agera som skådespelare till en början.
Marga blev upptäck som danstalang i högdalen där hon växte upp och inskickad till stan för professionell skolning till den person som sedan startade danshögskolan.
Hon fick gå om nian för att hon tränade dans så mycket. Så började hon gymnasiet men hoppade av efter ett år för att hon kom in på danshögskolan, sedan gick hon där ett år och hoppade av för att börja i en dansgrupp sammansatt av Ingmar Bergmans koreograf Donya Feuer. Där spelade hon i pjäser på stora scen och framförde även andra uppsättningar vid sidan om med gruppen.
Marga började känna att hennes rygg blev sliten av det hårda dansyrket och i samma veva dansade hon i Peer Gynt i en uppsättning med Krister Henriksson som debutant i huvudrollen. Eva Fröling stukade foten i en av de krävande scenerna i pjäsens våldsamma scenografi.
Då bad regissören en av dansarna att vara stand-in. Det var Marga som blev utpekad. Hon reagerade med att säga att hon inte kunde spela teater och läsa repliker, det skulle inte höras om lilla hon talade. "Jo du kan!" sade regissören. Han sade det på ett sätt som inte gick att invända mot.
Så Marga läste repliken och alla 800 i publiken hörde bra. Efter det fanns ingenting annat för henne, skådespelare var det enda som dög.
Marga kom in på scenskolan 1976-79 och har varit skådespelare sedan dess. Oktober 1995 skickade Marga sitt första brev när hon greps av lusten att skildra Annikas liv, en kvinna som dömts till livstids fängelse i USA. De brevväxlade flera månader som blev år och Marga blev alltmer övertygad om att detta var en berättelse som fick ett liv.

Marga fick ett stipendium efter att ha gjort en radioteater om Annika och reste till slut till USA själv. Hon hade en vän i New York som hon skulle träffa där för att sedan resa vidare till Californien där Annika satt fängslad. Marga kände sig lite osäker över att resa så långt själv och att bara dra iväg direkt till Californien så hon bad sin vän i New York att hon kunde bo där några dagar. Dessa dagar fylldes med teaterbesök och ett av dessa var med en lesbisk judinna som framförde en soloföreställning.
Denna föreställning skulle visa sig göra ett starkt intryck på Marga. Hon upplevde att hon helt enkelt måste uppföra den i Sverige.
Efter samtalen med Annika i Californien turnerade Marga i USA med en uppsättning där Bibi Andersson, mest känd från Ingmar Bergmans filmer, spelade Annika. Marga fanns själv med i pjäsen i en mindre roll. Pjäsen handlade i princip om samtalen mellan Marga och Annika och det Annika berättade.
Väl hemkommen efter resan till Californien som ledde till en mer utvecklad pjäs hade Marga tagit med sig ett exemplar av manuset till pjäsen av judinnan.
- Alla pjäser som blir bara lite framgångsrika i USA ges ut i bokform.
Det var inga problem med royalty eller copyright med upphovskvinnan Lisa Kron när Marga tog kontakt med henne.
Marga har sedan dess framfört pjäsen i olika sammanhang i Sverige. Kortfattat handlar pjäsen 2,5 minuts resa om hur en kvinna ackompanjerad av en saxofonist återger hur Newyork-kvinnan Lisa Kron och hennes flickvän tar med sin äldre far till en resa till Auschwitzsch-museumet i Tyskland. Marga inflikar att hon upplever att de där möter en total tomhetskänsla och att kvinnan som lesbisk även upplever en tomhet inför att hon inte har givit sin far barnbarn.

Marga Pettersson är en kvinna som ser ut att vara i 50-årsåldern. Hon inger ett intryck av ett slags starkt men lite bräckligt engagemang.
Vi sitter inbädda i varma röda sammetsfåtöljer i en teaterbar i vasastan. Marga ser mig i ögonen ganska ofta, och har en tendens att kisa lite.
Hon finner snabbt svar på frågor och ger raka svar, men fram till en viss punkt, sedan har hon sagt det hon vill. Ingenting verkar komplicerat eller svårt för henne. Om hon väl bestämt sig för någonting så är det bara det som gäller oavsett vad det kostar.

Marga Pettersson skapade 2004 års största teaterhändelse i Stockholm i och med 2.5 minuts resa. Marga är en förebild och inspiration för många människor med visionen om att skapa.

Albin Axén